Sedež podjetja
REGNEMER D.O.O.
Perhavčeva ulica 2
2000 Maribor


Tel: +3862 333 8170
Mob: +386 30 333 300
info@regnemer.si
office.maribor@regnemer.si


Odpiralni čas:
8:00-18:00
Sobota: 9:00-12:00
Nasveti za vožnjo po snegu PDF Natisni E-pošta

Pripravite svoj avtomobil za zimo

V hladilnik motorja dodajte zadostno količino sredstva proti zamrznitvi. Tako bo vaš avtomobil zaščiten pred zamrznjenjem in korozijo. Preverite, če je vaš akumulator še primeren za zagone motorja v mrzli zimi. Preverite zavore. Če zavore ne delajo dobro, avtomobil pri ustavljanju lahko vleče v eno stran. Oskrbite se z nujnimi potrebščinami. Baterijska svetilka, odeja, pesek ali sol in strgalo za led so nepogrešljivi. Preverite naprave za gretje in odmrzovanje. Vam bo prijetneje, vetrobranska stekla pa ne bodo poledenela in zarošena. Zamenjajte olje. Z oljem za zimo boste laže zagnali motor. Uporabite primerno tekočino za čiščenje stekel. Če boste imeli še ustrezne brisalce, bodo tako vaša vetrobranska stekla ves čas čista.

Ohranite oprijem

Pred ovinkom prilagodite hitrost razmeram, da se izognete podkrmiljenju ali nadkrmiljenju. Izogibati se morate sunkovitim premikom, ker s tem zmanjšate nevarnost zdrsa. Enakomerno pritiskajte na zavoro. Ne pritiskajte večkrat zaporedoma, kot bi 'pumpali'. Če ima vaš avto zavore ABS, se boste ustavili brez spodrsavanja.


 

Mislite vnaprej

Za prihod na cilj si vzemite nekaj časovne rezerve. Podvojite varnostno razdaljo. Nekaj dodatnega prostora med vami in vozilom pred vami vam bo omogočilo varno ustavitev. Naj bo vaš avto čist. Z rednim spiranjeb s čisto vodo boste zmanjšali korozijo, ki jo povzročajo kemikalije, sol in pesek, ki se uporabljajo za odmrzovanje cest. Še posebej bodite pozorni na mostovih in nadvozih. Na teh mestih je večja možnost poledice, zato temu primerno prilagodite hitrost vožnje. Vidite in bodite vidni. Poskrbite za vidljivost in redno čistite luči in vetrobranska stekla. Vedeti morate, kako ravnati, če obtičite v snegu ali na ledu. Nikar v prazno ne vrtite koles. Odstranite sneg okrog pnevmatik in rahlo zanihajte avto naprej in nazaj.

Ohranjajte varnostno razdaljo.

Kako ravnati pri podkrmiljenju: Avtomobil ne zavija, kot bi želeli, ker so sprednje pnevmatike izgubile oprijem. Ne povečujte kota krmiljenja in ne pritiskajte na zavore, tako bo le še slabše. Namesto tega umaknite nogo s pedala za plin in ne zavirajte. Teža avtomobila se bo tako prenesla naprej. Previdno zmanjšujete kot krmiljenja. Sposobni morate biti nežno naravnati svoj avtomobil v želeno smer. Kako ravnati pri nadkrmiljenju: Naredite naslednje in bodite pozorni na to, kako se vozilo odziva: Rahlo povečajte hitrost. Teža vašega avtomobila se bo prenesla nazaj na zadnja kolesa. Pri tem imejte volan naravnan v smeri, v katero drsi zadnji konec. Glejte v smer, v katero želite, da bi šel vaš avto. Tako boste pripravljeni, da boste poravnali smer, čim se bo vozilo začelo odzivati na vaše popravke.

Ne pozabite, da je pogon na vsa štiri kolesa dejansko samo izpopolnjen dvokolesni pogon.

Preko prenosnika moči so deležne nekaj torzijskega učinka sicer vse štiri pnevmatike, samo dve pa imata polno korist od prenosa moči od motorja. Z vozilom na štirikolesni pogon se na zasneženi ali poledeneli cesti ne zaustavite bistveno hitreje kot z vozilom na dvokolesni pogon.

Ko se pozimi podate na terensko vožnjo, pomislite, kakšne razmere vas čakajo.

Debela plast prahu lahko zakriva škrbine, skale, hlode in krpe ledu. Skozi zgodnji sneg se je običajno veliko laže prebiti kot skozi sneg, ki se je ob obilnem sneženju kopičil celo zimo. V mehkem snegu so trde plasti, ki lahko povzročijo težave.

Na terenski vožnji se zavedajte nevarnosti, ki jo predstavlja sneg, ki se nabere pod vašim vozilom na štirikolesni pogon.

Dejansko vam lahko zamrzne motor, tudi če teče. Z brcanjem proč pa lahko povzročimo škodo. Večkrat očistite področje motorja in pazite na temperaturo olja in drugih pomembnih tekočin. Pazite na kose ledu ali trdega snega pod vozilom, ker lahko ovirajo zavorne poti. Med prečkanje plitve vode se pazite ledu in zamrznjenih zavor. Motor naj ves čas vožnje teče.

Svoje vozilo na štirikolesni pogon dobro pripravite na zimo!

Preverite sredstvo proti zamrznitvi – splaknite rezervoar in ga ponovno napolnite. Preglejte cevi in jih po potrebi zamenjajte. Zamenjajte vse jermene, ki so napokani ali obrabljeni. Olje zamenjajte z zimskim. Preverite olje v menjalniku in druge tekočine. Obrišite vso vlago, ki se je nabrala – lahko zmrzne in povzroči težave. Preverite polnilni tlak v pnevmatikah (vključno z rezervo!) Preverite sredstvo za čiščenje vetrobranskih stekel. Preverite izpušni sistem, če nima morda kje kakšne luknje ali če pušča – izpušni plini so dvojno nevarni, kadar so okna tesno zaprta!

Pripravite si kar se da popoln izbor nujne opreme, še zlasti, če greste na terensko vožnjo.

Opremo spravite v kompaktno torbo ali kovček. Dodajte še: cestne opozorilne rakete, volneno odejo, premostitvene kable, prigrizke, manjši kuhalnik, juho v vrečki, posodo za kuhanje in jedilni pribor, debele nogavice, kapo, rokavice, zdravila, snežne verige, lopato za sneg, svečo, vžigalnik in vžigalice, svetilko in radio z dobrimi baterijami, pa še kaj za branje v primeru dolgega čakanja. Ne pozabite zdravil in nujnih osebnih potrebščin.

 

Ne pozabite, v podjetju Regnemer nudimo prav vse za varno vožnjo v zimskih razmerah!

 
Regnemer Regnemer d.o.o.