Sedež podjetja
REGNEMER D.O.O.
Perhavčeva ulica 2
2000 Maribor


Tel: +3862 333 8170
Mob: +386 30 333 300
info@regnemer.si
office.maribor@regnemer.si


Odpiralni čas:
8:00-18:00
Sobota: 9:00-12:00
Nasveti za vožnjo v dežju PDF Natisni E-pošta

Redno preverjajte, v kakšnem stanju so pnevmatike…

Preden se odpravite na pot, vselej preglejte pnevmatike. Nikakor ne smete pozabiti na naslednje:

Poskrbite, da bodo imele vaše pnevmatike ves čas ustrezen polnilni tlak. Pravilno vrednost polnilnega tlaka pnevmatik določi proizvajalec vozila, najdete pa jo na nalepki, ki je lahko nameščena na robu voznikovih vrat, na podboju vrat, na vratcih predala na armaturni plošči ali na notranji strani lopute rezervoarja za gorivo. Navedena je tudi v priročniku za uporabo vozila. Številka, ki je navedena na boku pnevmatike, ni priporočen polnilni tlak za vaše pnevmatike -- to je največji dovoljeni tlak zraka v vaših pnevmatikah. Tlak v pnevmatikah je treba preverjati vsaj enkrat mesečno.

Preverjajte globino profila. Ustrezna globina profila pomaga preprečiti spodrsavanje, akvaplaning in razpočenje pnevmatike.


Upočasnite.

Dež se meša z umazanijo in oljem na cesti, kar ustvarja idealne pogoje za spodrsavanje vozila. Najboljši način, da se izognemo spodrsavanju, je počasnejša vožnja. Če vozimo počasneje, je več tekalne plasti pnevmatike v stiku s cesto, to pa pomeni boljši oprijem.

 

Kako ravnati pri spodrsavanju

Tudi najboljšim voznikom se zgodi, da vozilo zdrsne. Vedeti morate, da v takem primeru ne smete sunkovito pritisniti na zavore. Če imate sistem proti blokiranju koles (ABS), ne pritiskajte na zavorni pedal, kot bi črpali. Odločno in enakomerno pritisnite na zavoro, volan pa naravnajte v smeri zdrsa.


Ohranjajte varnostno razdaljo.

Vožnja v mokrem zahteva nežnost pri obračanju volana, pritisku na sklopko, zavoro ali plin ter predstavlja več možnosti za napake in skrajne situacije. Če se odpravite na pot v dežju, imate mokre čevlje, ki na pedalih kaj radi zdrsnejo. Preden vklopite motor, si podplate obrišite ob preprogo v avtomobilu. Vsi vozniki bi morali redno preverjati, če jim delajo žarometi, zadnje luči in smerni kazalniki. Na mokri cesti za ustavitev potrebujete trikrat dalj časa kot na suhi. Ker je za zaviranje potrebna daljša pot, je zelo pomembno, da ne vozite tik za vozilom pred seboj. Vozite vsaj za dve dolžini avtomobila za vozilom pred vami.


Vozite po sledeh vozila pred vami.

Izogibajte se uporabi zavor. Če je le mogoče, hitrost zmanjšajte tako, da umaknete nogo s pedala za plin. Vozite s prižganimi lučmi, tudi če samo rahlo dežuje. Tako boste bolje videli cesto, drugi vozniki pa vas bodo laže opazili. Če ima vaš avtomobil luči za dnevno vožnjo, imejte prižgane, da vas bodo vozniki za vami bolje videli.


Pripravite se za pot.

Vožnja v mokrem zahteva nežnost pri obračanju volana, pritisku na sklopko, zavoro ali plin ter predstavlja več možnosti za napake in skrajne situacije. Če se odpravite na pot v dežju, imate mokre čevlje, ki na pedalih kaj radi zdrsnejo. Preden vklopite motor, si podplate obrišite ob preprogo v avtomobilu. Vsi vozniki bi morali redno preverjati, če jim delajo žarometi, zadnje luči in smerni kazalniki.


Naučite se, kako se mu izogniti in kako ravnati v primeru akvaplaninga.

Do akvaplaninga pride, če se pred pnevmatikami nabere več vode, kot jo je vozilo s svojo težo sposobno odriniti. Zaradi pritiska vode se avto dvigne in drsi na tankem sloju vode med pnevmatikami in cesto. Avto lahko na tej točki tudi popolnoma izgubi stik z vozno podlago in v nevarnosti ste, da zdrsne ali ga zanese z vašega voznega pasu ali celo s ceste. Da se boste izognili akvaplaningu, poskrbite za ustrezen polnilni tlak v pnevmatikah, zagotovite, da bo globina profila vaših pnevmatik v zakonskih mejah, ko je potrebno, pnevmatike zamenjajte, na mokrih cestah vožnjo upočasnite in izogibajte se lužam. Skušajte voziti po sledeh, ki so jih pustile pnevmatike vozila pred vami. Če pride do 'splavanja', nikar ne zavirajte in ne obračajte volana. Tako bo avto zagotovo zaneslo. Umaknite nogo s pedala za plin, dokler avto ne upočasni in boste ponovno začutili cesto. Če že morate pritisniti na zavoro, naredite to z občutkom, večkrat zapored. Če ima vaš avtomobil zavore ABS, zavirajte normalno; računalnik vašega avtomobila bo za to poskrbel, ko bo potrebno.


V hudem nalivu se raje ustavite!

Če močno dežuje so vaši brisalci preobremenjeni in na steklih imate ves čas plast vode. Ko se vidljivost tako poslabša, da z varne razdalje ne vidite več roba ceste ali drugih vozil, je čas, da zapeljete vstran in počakate, da se dež nekoliko umiri. Najbolje je počakati na počivališčih ali drugih zavarovanih mestih. Če vam ne preostane drugega kot rob ceste, zapeljite čim bolj vstran in počakajte, da nevihta mine. Žaromete pustite prižgane, vklopite pa tudi opozorilne utripalne luči, da vas bodo drugi vozniki opazili.


Ko začne deževati, so ceste zelo spolzke.

Ko začne deževati, so ceste vedno najbolj težavne za vožnjo, saj se blato in olje na suhi cesti mešata z dežjem in ustvari se precej spolzka plast. Rado se zgodi, da vozniki izgubijo nadzor nad svojim vozilom, zato opozarjamo, da morajo biti še posebej previdni prve pol ure po začetku dežja.


V oblačnem vremenu je vidljivost manjša.

Posebej bodite pazljivi pri prehitevanju.


Po vožnjo po stoječi vodi osušite zavore.

Če ste vozili po stoječi vodi, dovolj globoki, da so se zmočile zavorne čeljusti, rahlo pritisnite na zavore, da se osušijo.


Ne vozite, če ste utrujeni.

Ustavite se vsaj na vsakih par ur oziroma na vsakih 150 prevoženih kilometrov.

 

 

 
Regnemer Regnemer d.o.o.